Рецензія на фільм “Крути 1918”

19.11.2019

Рецензія на фільм “Крути 1918”

Історія має свої повороти і свої особливості, власних героїв та деспотів, власну любов і печаль. Історичний екшн Олексія Шапарєва – це історія з життя, історія із закривавленими сторінками, історія молодих і наївних, які були готові покласти життя за свободу і незалежність. Фільм “Крути 1918”, який присвячений 100-річчю бою на залізничній станції “Крути”, став ще однією із спроб відродити український кінематограф.

(джерело)

Стрічка, на мій погляд, виявилась не дуже переконливою, що насправді розчаровує, адже в ній знімалися відомі українські актори : Ахтем Сейтаблаєв, Олексій Тритенко, Дмитро та Остап Ступки, Влад Нікітюк, Аліна Коваленко та інші. Проте, деякі актори виглядали зовсім не природньо і не змогли встановити контакт з глядачем. Єдиним персонажем , який був вдало висвітленим, для мене є Муравйов. Його зобразили якомога правдивіше, з усіма його рисами, звичками та характером.

Що стосується хронометражу, то фільм трохи затягнутий. На дві години стрічки витратили 52 млн. гривень, що на теперішній час є досить великою сумою. А касові збори зібрали лише 7,3 млн. гривень. Попри це коштів не вистачило на деякі сцени. Наприклад, кадри, де народ збирався на площі, виглядали не природньо, адже тоді це була багатотисячна подія, а не мітинг на декілька сотень людей. Тому режисери часто зловживали переднім планом.

А ще з фільму можна зрозуміти любов режисер до калини, адже вона з’являється там досить часто навіть тоді, коли пора року зовсім не відповідна.

Те, що насправді вражає, це батальні сцени. Під час зйомок використовували 2 тис. одиниць реальної техніки, що датується ХХ століттям. Зброю було надано Володимиром «Штурмом» Правосудом, сотником 19 сотні Самооборони Майдану й бійцем 2-ї афганської роти 24 ОШБ «Айдар». У зйомках бою також брали участь 150 військовослужбовців Президентської бригади Нацгвардії України.

Що в «Крутах 1918» зроблено на високому рівні – так це саундтрек. Музику до фільму написав італійський композитор Марко Моріні, а пісні виконані Христиною Соловій та гуртом «Гайдамаки».

Загалом фільм хороший і його варто переглянути хоча б через описані в ньому події, але, через певну непрофесійність українського кінематографу, стрічка може бажати кращого. Але все ж приємно бачити, що українське кіно намагається розвиватися і “Крути” – це доказ того, що в нас є всі шанси на те, що наші фільми мають майбутнє.

Ольга ГРИНЧУК,

студентка 2 курсу спеціальності “Журналістика” НаУ “Острозька академія”

, , , , , , , , , переглядів: 175