Прийшов Спас — пішло літо від нас

19.08.2014

Прийшов Спас — пішло літо від нас

Преображення Господнє, або Спас (Великий Спас), що припадає на 19 серпня, відносять до найбільших серед дванадцяти річних свят християнського календарного циклу. За церковним календарем є три Спаси. Перший Спас збігається з Маковеєм, тобто 14 серпня, а третій — зі святом Успіння 29 серпня. Але ні перший, ні третій Спаси не відігравали такого значення, як Великий, вони лише відзначали межі Успенського посту, що в народі просто називають Спасівкою.
За Біблією, цього дня Ісус Христос разом із учнями піднявся на маківку гори. Посеред ночі довкола нараз спалахнуло дивовижне світло: їхній учитель у блаженному сяйві здіймався на небеса. Усі почули голос Всевишнього, який сповістив, що Ісус є намісником Бога на землі. Звідси й назва – Преображення Господнє.

Однак у народі празник Спаса був пов’язаний із святом врожаю. Адже саме в цей день у церкві освячували дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, мед.

Із особливим нетерпінням чекали цього свята пасічники. Кожен бджоляр за два-три дні до свята “підрізав бджоли” — робив таку собі ревізію у вуликах. Напередодні Спаса годилося дати порцію меду сусідам, приятелям, вдовам, сиротам та немічним людям.

Якщо якась родина мала бажання мати добрі стосунки з іншою, то один господар приносив іншому бджолиний рій. Упродовж літа сім’ї почергово доглядали за ними. А напередодні Спаса — збиралися родинами й ділили мед порівну. Обряд цей називали братчиною, адже родини давали клятву приходити на поміч один одному, допомагати в біді і навіть брати опіку над дітьми, якщо вони стануть сиротами.

Уранці 19 серпня люди, зібравши овочі, фрукти, мед, збіжжя й трави, традиційно йдуть до церкви. У давні часи православні особливо чекали, коли освятяться яблука, адже до цього дня їх не їли. Ця заборона переважно стосувалася жінок, у яких померли діти, і дівчат, що залишилися без матерів.

На жаль, нема чіткої відповіді, чому саме жінкам заборонялося їсти до Спаса яблука. Можливо, це пов’язано з тим, що Єва в раю звабила Адама посмакувати недозволеним плодом, і ним було саме яблуко?..

Спасівський обід складався переважно з борошняних і овочевих страв та холодної риби. Спочатку їли яблука та мед, запиваючи виноградним або яблучним вином, щоб садовина родила, а потім переходили до інших наїдків.

Спасом завершується літній сезон. У природі після свята вже досить відчутним стає подих осені. Звідти — й відомий вислів: прийшов Спас – бери рукавиці про запас. Та поки що — тішимось погожими літніми днями, коли сонце хай вже й не таке спекотно-палюче, як у липні й на початку серпня, проте — таке лагідне й привітне!..
Підготувала Світлана Куропій

переглядів: 941

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *