Музичний дім вічності

20.05.2011

Так сталося, що Рівне не входить до числа найбільш цікавих з туристичної точки зору міст України. На жаль, історична частина міста збереглася дуже погано і представлена в основному монстрами радянської епохи. Але все ж таки не слід вважати, що у Рівному взагалі нічого цікавого немає.
Якщо підійти на вулиці нашого міста до звичайних перехожих і запитати, чим славна Рівненщина, то замисляться більше половини. Хіба випадково ви натрапите на вчителя історії чи етнографії, який і буде компетентним у цьому питанні. Але підійдіть до будь-якого киянина – у нього розповідь про місто не викличе труднощів. Багато хто стверджує, що ми не знаємо історії нашого міста, бо у ній немає нічого визначного. Та дозвольте заперечити. Хіба ж не Рівне було одним із центрів революційної боротьби УПА, хіба не воно кілька разів ставало столицею України? Та якби лишень пройтися центральною вулицею нашого міста і розповісти усе, що з нею пов’язано, то екскурсія зайняла б близько п’яти годин.

Звісно, пам’яток воєнного періоду на території міста лишилося досить багато, але з кожним роком Рівне змінюється. Торгово-розважальні центри виростають мов гриби після дощу. Одні пам’ятники зносяться, інші – зводяться. Але є ряд визначних місць, які перемогли час: хоч до наших днів уже кілька разів переживали знищення та реконструкції, і, незважаючи ні на що, будуть радувати своєю красою усіх жителів ще довгі роки.

Хоча й Рівне ніколи не було релігійною столицею, але головними пам’ятками минулих років залишаються християнські та католицькі споруди. Одні ще й досі приймають парафіян, а інші вже давно змінили свою функцію, як це сталося з костьолом святого Антонія, який більш відомий нам як Зал камерної та органної музики.

Навіть історія самої місцевості, на якій збудована ця велична пам’ятка, є досить цікавою. Спершу на місці нього була католицька святиня – дерев’яна будівля. Їі звела в 1548-му Беата з роду Косцєлєцьких. Споруда отримала назву костел Успіння Пресвятої Діви Марії. Але спіткала його страшна участь – у 1570 році памятку дощенту зруйнували татари. Звісно, після цього було вирішено збудувати новий костел, теж дерев’яний, а ось фундамент кам’яної споруди був уперше закладений 1859-го Костянтином Войчеховскі. Споруду завершили через сорок років – у 1899-му.

Відомо, що у 1927 році парафіяльний костел святого Антонія в Рівному заново оновився: отримав красиві вітражі, модерністську поліхромію пензля К. Політинского.Крім зовнішнього оздоблення, споруда притягує увагу ще й великою кількістю закритих від ока таємниць. Зокрема, у підземеллях (до самого закриття костелу святого Антонія у 1958 році радянською владою) містилися труни-поховання родини Любомирських, у тому числі князя каштеляна Юзефа Любомирського і його дружини Людвікі з роду Сосновських – симпатії відомого польського діяча Тадеуша Костюшка. Там також можна було прочитати епітафії (написи) Любомирських, а саме князя Казимира Любомирського, знаного тоді як польського композитора і мецената культури.

Жителі ще добре пам’ятають, як знищувалася ця римо-католицька святиня в Рівному. Спочатку були спиляні радянськими активістами хрести зверху костелу. А вже потім розібрали вежі, що значною мірою порушило загальний архітектурний стиль неоготичної святині. Пам’ятають, як розібрали на частини один із найкращих на Заході органів. Крипту з похованнями заслужених для костелу і Рівного діячів піддали безжальній девастації, простіше, по-диявольському знищили.

Ось такі трагічні сторінки мала у своїй історії святиня, де нині розміщений Зал камерної та органної музики, а перед цим від кінця шістдесятих і до вісімдесятого року функціонував кінотеатр “Глобус”. Лише після здобуття Україною незалежності органний зал був належним чином реконструйований і зайняв чільне місце у житті міста.

Щорічно він приймає сотні митців з інших регіонів та навіть держав. Адже у нашій країні є всього три таких заклади. Вечорами музика органу наповнює залу та підноситься далеко під куполи, як молитва, лине до самого Бога. Тут кожен із нас може на кілька годин забути про буденність і полинути до вічного…

Олена БЕРЕЖНЮК

переглядів: 815

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *