Андріївський узвіз – вулиця київської інтелігенції

27.01.2016

Про Андріївський узвіз у столиці розповідає учасниця всеукраїнського конкурсу “Я – журналіст!” Дзвенислава-Марія Щерба – десятикласниця із Києва. Її робота бере участь в інтернет-голосуванні. Чия робота отримає найбільше позитивних коментарів – той переможе в номінації “Народний журналіст”!
Які цікаві місця знаходяться в Києві? Кожний, ступаючи на перон київського вокзалу, з жовто-блакитних, забруднених дорожнім пилом поїздів, перш за все питає у перехожих, як спуститися у знане ще з дитинства київське метро і де знаходяться Софія Київська, Києво-Печерська лавра, Михайлівський собор. Типовий турист обов`язково піде на прогулянку переповненим людьми Хрещатиком, купить там китайський керамічний магнітик, з`їсть смажений пиріжок із «Київської перепічки», а насамкінець забіжить до магазину і візьме додому кремовий Київський торт. Ось і все. Вокзал, перон, поїзд, купе або плацкарт…

Але ж у Києві є ще багато цікавого. Парки, вуличні малюнки на стінах будинків, внутрішні дворики Печерська, старий Поділ, пагорби, Дніпро. Що ж нове можна знайти у такому знайомому зі сторінок підручників Києві?

Гуркітливий трамвай зупиняється. «Контрактова площа – кінцева», – з стареньких, ще радянських колонок повідомляє диктор. Зразу за зупинкою видно фонтан із статуєю Самсона, Гостинний двір, корпуси Києво-Могилянської академії, маленькі церкви із зеленими банями. Тут туристу необхідно змінити черевички на підборах на зручні кеди або кросівки і піти на Андріївський узвіз – вулицю київської інтелігенції. Маленькі старовинні будинки з ліпниною, колонами і пілястрами, майстерні художників і дизайнерів, антикварні крамниці, а також знамениті київські пагорби – усе це тут. Старий жовтий будинок на початку узвозу виділяється нестандартною вивіскою – «Музей Однієї Вулиці». Усередині все нагадує декорації до фільму про Київ 19 століття: стилізовані вивіски, декорації, порцелянові сервізи, старовинний одяг з сукна, шовку, ситцю і мережив, антикварні різьблені комоди, дзеркала і шафи, перші тогочасні технічні новинки. Саме тут можна познайомитися ближче із старим Андріївським узвозом і його жителями: художниками, скульпторами і письменниками. Також варто відвідати будинок-музей Михайла Булгакова, замок Річарда і, звичайно, Андріївську церкву. Поруч вуличні торгівці припрошують купити старовинний мідний посуд, янтарні прикраси, вінтажний одяг, старі статуетки або і модне пальто з вовни, прикраси з емалі, авторське мило, шкіряну сумку чи вишиту сорочку. На бруківці розкинулась справжня міні-галерея художників-початківців: хитромудрі абстракції, київські пейзажі, стандартні натюрморти з фруктами і вазами, портрети, смішні шаржі, репродукції відомих полотен і самобутні композиції. Цікавими фотографіями доповнять фотоальбом пам`ятники носу Гоголя, Михайлу Булгакову, Тарасу Шевченку і героям п`єси «За двома зайцями», Свириду Голохвостому і Проні Прокоповній, за повір`ям, якщо потерти перстень Проні – жінка швидко вийде заміж, якщо ж погладити жука на спині в Свирида – прийде щастя і удача. Звивисті залізні сходи ведуть до вершини Замкової гори, з якої видно увесь Київ… Ввечері туристів у джинсах і кросівках змінюють люди у попрасованих костюмах і сукнях, вишуканих шерстяних плащах, богемних шарфах і капелюшках. Вони ідуть на вистави до театрів «Колесо» чи «Театру на Подолі». Закохані забігають до затишних кав`ярень і годинами розмовляють за чашкою кави… Віддалік грають вуличні музиканти, а портретисти швидкими вмілими рухами пензлем, змішуючи відтінки акварелі, малюють…

Андріївський узвіз – лише крапля в океані цікавинок Києва. Ручні ворони на вулиці Рейтарській, пам`ятник їжачку в тумані, руїни найстарішої Десятинної церкви, мертве місто Воздвиженка, парк химерних скульптур на Пейзажній алеї, фунікулер, Чортовий міст у Маріїнському парку, танцювальні вечори і концептуальні лавки у парку Шевченка, численні фестивалі – столиця має чим здивувати. Достатньо не обмежуватися шаблонами, а намагатися у калейдоскопі київських кіосків, магазинів, будинків, скверів, церков, дворів знайти щось унікальне, відкриваючи для себе нове і нове обличчя міста.

Якщо вам сподобалась робота Дзвенислави-Марії Щерби і ви хочете, щоб саме вона перемогла в номінації “Народний журналіст”, – залишайте позитивні коментарі під цим матеріалом і розкажіть про нього в соціальних мережах, аби і інші змогли підтримати цю статтю своїми коментарями! Голосування триватиме до 15 лютого. Переможе та робота, яка отримає найбільше позитивних коментарів!

Читати роботи учасників і голосувати

До теми:

Віртуальна екскурсія: Рівне очима жительки Львова

Екскурсія храмами Львова

Вступ-2016: як за 2 дні ви можете підготуватись до вступу на журналістику

Дзвенислава-Марія ЩЕРБА, Київ

переглядів: 875

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *