10 українських знаменитостей, які були медалістами у школі

24.07.2017

Історія знає багатьох відомих та успішних українців, що закінчили школу «на відмінно». Ми розповімо вам про 10 українських знаменитостей, які були медалістами у школі.
Вступна кампанія-2017 у розпалі, і чимало українських випускників вже подали заяви до омріяних вишів. Цікавою тенденцією, що закріпилася протягом останніх років, є помітне зменшення ролі атестата при вступі до університету. Зараз ваговий коефіцієнт середнього бала документа про повну загальну середню освіту не повинен перевищувати 10 %. Не мають колишніх привілеїв і медалісти. Нині гарантією вступу до вищого навчального закладу є тільки високі бали ЗНО. Медаль у наш час корисна лише тим, що може потішити самого випускника та його родину. Адже золотий (чи срібний) диск діаметром 40 мм з написом«За високі досягнення у навчанні» не гарантує успіху в подальшому житті. Проте не варто засмучуватися! Історія знає багатьох відомих та успішних українців, що закінчили школу «на відмінно».

1. Святослав Вакарчук

Неповторний музикант, патріот, громадський діяч, Заслужений артист України, лідер гурту «Океан Ельзи». Саме таким ми знаємо легендарного Славка Вакарчука, що закінчив Львівську лінгвістичну гімназію зі срібною медаллю. За словами класного керівника, під навчання Святослав «був здібний до усіх-усіх предметів, у всьому намагався брати участь, був «живинкою» класу». Після закінчення школи автор всесвітньо відомих хітів вступив на фізичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. До речі, Святослав має і другу вищу освіту – він також опанував фах економіста-міжнародника. А у 2009 році навіть здобув звання кандидата фізико-математичних наук, захистивши дисертацію на тему «Суперсиметрія електрона в магнітному полі».

2. Сергій Притула

Телеведучий-веселун, що майстерно вміє дарувати людям гарний настрій, професіонал, що завдяки своїй харизмі зробив незабутніми такі проекти як «Хто зверху?», «Страсті за Ревізором», «Суперінтуїція», у школі за успіхи у навчанні отримав золоту медаль. У своєму інтерв’ю «Телекритиці» Сергій згадує: «У мене загалом школа – це один великий яскравий спогад. Усе почалося з того, що я не хотів туди йти. Не мав ніякого бажання проміняти свій щасливий розмірений розпорядок дня, який я мав кілька останніх років, на одноманіття, яке обіцяла школа. Пам’ятаю, у мене була шкільна форма, великий букет, портфель такий, що закидався за спину, з двома зайчиками та світлофором. А 1 вересня почалась чудасія. Спочатку я став не з тим класом, забувся, що букет – то не віник, і волочив його по землі, а потім загубив портфель. Тобто з першого дня я зрозумів, що у школі мені відверто сумно».

3. Макс Кідрук

Відомий український письменник та мандрівник, вихідець із Рівного, Максим Кідрук теж у свій час поповнив лави випускників-медалістів. У 2001 році він заслужено отримав золоту медаль і вступив на механіко-енергетичний факультет Національного університету водного господарства та природокористування. Проте істинним його покликанням була література: «Батько (рівненський журналіст Іван Кідрук — прим. ред.) змалечку підсадив мене на книги про мандри. Я мріяв мандрувати, набиратися досвіду, про це писати і з того жити. Але в той час – на початку 90-х – навіть мріяти про те, щоб бути професійним письменником в тій Україні, за тих умов – це було щось співмірне з божевіллям. Тому коли дійшло до вибору майбутньої професії, я навіть не затинався про кар’єру письменника. Я пішов на інженерну спеціальність, і там у мене все гарно виходило, але те, що у вас щось гарно виходить, не означає, що це справа вашого життя. Я вступив в аспірантуру в Києві, а потім – у Стокгольмі, але це все було не те, що мені подобалось». Зараз у бібліографії Макса Кідрука є такі чудові твори як «Навіжені в Перу», «Навіжені в Мексиці», «Твердиня», «Зазирни у мої сни» та ще багато цікавих книг.

4. Маша Єфросініна

Відома телеведуча Маша Єфросініна теж успішно закінчила школу у рідній Керчі. Золота медаль допомогла журналістці вступити до Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка на спеціальність «перекладач з англійської та іспанської мов». Згодом Марія потрапила на телебачення, а у 2005 році стала ведучою Євробачення. Цікаво, чи не самодисципліна допомогла Маші досягти таких результатів? Зірка зізнається: «Для того, щоб все встигати, я планую кожен день – роблю записи в телефоні, в записнику. Я з тих дівчат, які пишуть все від руки і підкреслюють червоним».

5. Тимур Мірошниченко

Наступного нашого героя, психолога за освітою, випускника і за сумісництвом золотого медаліста київської гімназії «Троєщина» Тимура Мірошниченка можна сміливо назвати «обличчям» вітчизняного Євробачення. Вже протягом багатьох років він залишається незмінним коментатором пісенного конкурсу на «Першому каналі». У 2009 та 2013 роках Тимур був ведучим Дитячого Євробачення, а цьогоріч разом з Олександром Скічком та Володимиром Остапчуком тріумфально провів «дорослий» конкурс, що відбувався у Києві. Найцікавіше те, що таким чином Мірошниченко здійснив свою давню мрію. Ще у 2012 році він казав: «Дитяче міжнародне Євробачення я уже провів. Сподіваюсь, що все ж таки коли-небудь хтось з наших артистів знову виграє доросле Євробачення, і я посперечаюся і виграю тендер на ведучого конкурсу, і стану єдиним в Європі ведучим, який провів і дитяче, і доросле Євробачення».

6. Ігор Кондратюк

Український шоумен і продюсер Ігор Кондратюк теж закінчив школу із золотою медаллю. Неймовірно, але незмінний ведучий «Караоке на майдані» є випускником фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 1996 році член журі шоу «Україна має талант» та «Х-фактор» навіть захистив кандидатську дисертацію! Кондратюк є володарем «Кришталевої сови» телеклубу «Що? Де? Коли?», а за свою яскраву діяльність на телебаченні удостоєний шести нагород національної премії «Телетріумф».

7. Роман Грищук

Роман Грищук, телеведучий та керівник студії «Мамахохотала», входить до проекту журналу «Forbes» про 30 українців, які досягли успіху до того, як їм виповнилося 30 років. Проте талановитий гуморист ще й відмінно закінчив школу і навчався на медико-інженерному факультеті Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Будучи студентом, Роман грав у КВК. Мистецтво гумору настільки захопило хлопця, що у 2012 році, після закінчення вишу, він разом з друзями-однодумцями заснував студію «Мамахохотала». «Хороший жарт, по-перше, актуальний, а по-друге, його не соромно й мамі розказати», – говорить Роман. Тому й не дивно, що з кожним роком його студія стає все більш популярною.

8. Алла Мазур

Найвпливовіша українська телеведуча, «обличчя» телеканалу «1+1» Алла Мазур у юності писала статті для районної газети, а школу закінчила із золотою медаллю. Володарка семи нагород премії «Телетріумф» навчалася в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Сама Алла каже: « У школі в мене не було глобальної мрії стати журналістом. І, взагалі, якщо Ви думаєте, що обрали свою майбутню професію, то хочу сказати, що багато філологів, фізиків, математиків чудово реалізували себе у журналістиці. Робіть те, що Вам цікаво, і, в результаті, щось стане Вашим покликанням. Неправильно націлювати себе на одне, адже тоді Ви зможете проґавити щось важливе в якийсь момент”. Мазур зізнається: «Я завжди була бійцем. І з власного досвіду зрозуміла, що не варто боятися, обламувати крила своєї мрії, бо “не вийде”: вийде, якщо не з першого разу, то з другого, і якщо є вибір, потрібно обирати важчий шлях”.

9. Олексій Душка

Колега Алли Мазур, Олексій Душка, що теж був золотим медалістом у школі, відомий українцям як автор та ведучий телепрограми «Територія обману», у якій журналісти навчають звичайних людей розрізняти якісну та неякісну продукцію. До речі, за свої журналістські розслідування Олексій був удостоєний премії «Телетріумф». А нещодавно ведучий схуд на 20 кілограмів і створив власний блог, де ділиться секретами правильного харчування та іншими корисними порадами.

10. Вадим Абрамов

Ведучий програми «Ревізор», Вадим Абрамов, успішно закінчив школу із золотою медаллю і вступив до «КПІ» на факультет менеджементу і маркетингу. Шоумен вільно володіє іспанською, англійською та французькою мовами і є великим шанувальником моди і стилю. Ді-джей також захоплюється французьким кінематографом. До речі, Абрамов через переїзд до іншої країни вже не з’явиться у ролі ведучого «Ревізора», його на цій посаді замінив ресторатор Микола Тищенко.

Як бачимо, в Україні є немало знаменитостей-«відмінників», що ламають стереотип про нудного «ботаніка» в окулярах. Усі вони – взірець для молоді, яка прагне досягти успіху. Їхні історії переконують, що лише наполегливою працею можна «долетіти» до омріяних вершин, а тим юнакам та дівчатам, які думають, що помилилися, вступивши на той чи інший факультет університету, більшість наших героїв доведе, що справа Вашого життя необов’язково буде пов’язана зі спеціальністю у дипломі. Адже по-справжньому людина щаслива тоді, коли займається тим, чого прагне її серце.

До теми:

Чи варто заздрити відмінникам?

Інтернет-залежність сучасних підлітків: одинадцятикласник з Рівненщини розповів усю правду

Якби я стала Президентом: роздуми випускниці-2017 з Рівненщини
Софія БАБІК, випускниця Школи універсального журналіста на базі НаУ “Острозька академія”

переглядів: 8 458

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *