Сучасна кулінарія

15.09.2021

Сучасна кулінарія

Їжа – основа життя, а вміння готувати – головне вміння самостійного життя.

Спочатку, на готування їжі не було потреби, поки людство випадково не з’ясувало, що приготована їжа смачніша. Тоді люди ще не знали, що так їжа не тільки смачніша, а ще й здоровіша. Одразу після приборкання вогню люди почали на ньому готувати, й це дало початок смаженню, варінню та ін. Пізніше придумали, як консервувати продукти за допомогою солі. Так зародилося кулінарне мистецтво.

Письмові свідчення підтверджують, що здавна люди розрізняли солодкийгіркийкислийсолоний смаки. Крім того, сучасна людина в різних країнах може розпізнавати такі смаки, як терпкийпекучийлужнийв’яжучий та ін. Саме спеції дають ці смаки стравам. У різних умовах можна отримати різні спеції, тобто різні смаки. Тому і сьогодні люди отримують нові смаки.

Але спеції вже не вивчаються так детально: увага перейшла до методів приготування, що й було очікувано з сучасними технологіями. Для різних страв роблять навіть окремі апарати. У  деяких з них використовується багато фізико-хімічних принципів. Це – молекулярна кулінарія.

Хоч вона може й бути надзвичайно смачною та корисною, але вона не по карману для багатьох небагатих або економних людей, наприклад – студентів. Більшість студентів зазвичай не готують, а купляють готову їжу, або напівфабрикати, які легко та швидко приготувати. Менше половини студентів готують, але ще менше якісно. Вони занадто поспішають, та й не всі вміють готувати. Тому, вони час від часу їдять підгорілу чи сиру їжу.

Сьогодні ми все ще здатні їсти сирі продукти, але сучасна людина може отримати багато проблем зі здоров’ям, а іноді може навіть і вмерти тому готувати треба із розумом.

Мартін ТКАЧУК, випускник Школи універсального журналіста на базі НаУ “Острозька академія”

переглядів: 38

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *