Жир – вбивця вашого серця

15.02.2019

Жир – вбивця вашого серця

Про шкідливість неправильної обробки жирів та споживання їх утворень

Існує міф, що жир можна замінити на вуглеводи, не нашкодивши організму, але він не вірний.

Насправді жир – невідмінний компонент раціонального харчування. Він не синтезується в організмі людини, а отже ми маємо отримувати його у достатній кількості.

Надлишок жирів негативно впливає на роботу серцево-судинної системи, розвиток онкологічних хвороб, ішемічної хвороби серця.

Їх нестача призводить до погіршення роботи організму (затримка розвитку, росту, репродуктивної системи).

Жири, що отримуються у достатній кількості, позитивно позначаються на стані шкіри, волосся, нормалізують обмін речовин.

Тож у яких ще випадках жир викликає онкохвороби?

У багатьох хімічних дослідах довели, що жир, за тривалої термічної обробки, зазнає незворотних перетворень.

Такий самий дослід ми повторили у Київському інституті органічної хімії.

Методом ЯМР спектроскопії1 ми дослідили хімічний стан олії з різним інтервалом нагрівання. В результаті досліду прийшли таких висновків:

  1. Біс-алільне угрупування лінолевої кислоти (саме це угрупування відповідає за консистенцію жиру, без нього самий жир перестає існувати),що входить до складу жиру,зазнає значних перетворень
  2. Майже повне зникнення даного угрупування, що спостерігали за 120 хв нагрівання, сприяє утворення канцерогенних речовин (Cancer з англ. –рак ).

  3. Зміни жиру у його хімічному складі зазнавали перетворень прямо пропорційно часу.

Невже це означає що жир(та будь яку олію) не можна нагрівати?

Звісно ні. Але у цьому випадку слід дотримуватись певних умов у приготуванні їжі

  1. М’які режими нагрівання

Мультиварка, що готує їжу у більш м’яких умовах, є гарною альтернативою звичній нам сковорідці.

  1. Зменшення часу приготування (і температури нагрівання) до мінімально допустимих
  2. Для термічної обробки олії слід використовувати рафіновану, адже вона пристосована для таких умов приготування
  3. Уникати фастфуд-закладів

Усім відомо, що їжу у таких закладах смажать у олії. Зрозумілий також і факт того, що постійно змінювати олію –не найвигідніший варіант для фірми.

Саме тому слід надати перевагу домашній їжі чи кафетеріям, які не славляться такими способами приготування.

Здоров’я – найцінніша частина людського життя, тож поважайте себе і піклуйтесь про нього!

Юлія СКРИПНИК,

випускниця Школи універсального журналіста на базі НаУ “Острозька академія”,

Київ

Примітки

1даний метод вивчає взаємодію атомних ядер гідрогену із магнітним полем

Стаття грунтується на МАНівській роботі і останніх дослідах у сфері органічної хімії

переглядів: 229

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *