Відвідайте Кам’янець-Подільський!

27.01.2016

Триває інтернет-голосування серед учасників конкурсу “Я – журналіст!”. Чий твір набере найбільше позитивних коментарів – той переможе в номінації “Народний журналіст”! Читайте і голосуйте!
Погодьтесь, подорожувати – справа корисна, а деколи й необхідна. Туризм – це чудова нагода забути про усі свої буденні клопоти і негаразди, поринути у невпинну гармонію з природою і створити власну історію бачення світу. У сьогоденні люди витрачають гроші у неймовірній кількості, навідуються до турагентств і відкривають закордонні візи, що коштують чимало. Далі, сідають у літак із задушливим повітрям, боячись припустити думок, що політ може стати фатальним. І ось, прибувши у Францію чи Туреччину, насолоджуються неповторними пейзажами та спекотними цінами. І така мандрівка до вподоби більшій частині людей. Проте, багато з них навіть не усвідомлюють, що відкрити нове і мега-цікаве можливо, навіть не виїжджаючи із рідного міста.

У цьому, безумовно, переконались вихованці прес-клубу “Юний журналіст”, що здійснили мандрівку у старовинне містечко, сповнене легенд і переказів – Кам’янець-Подільський.

За археологічними джерелами, виникнення Кам’янця датується у1200-1300-х роках за правління князя Ольгерда. Одна легенда свідчить про полювання його племінників у місцевому лісі, під час якого один із них заблукав. А побачивши прудкого оленя, вирішив його вполювати, і націливши стрілу, начебто влучив у нього, та стріла застрягла в пеньку, а олень зник. Та він стояв поряд, і заговоривши людським голосом, затвердив, що за декілька років від міста залишаться одні лиш руїни. Олень пообіцяв, що проведе юнака до чудового острова, і прийшовши туди, племінник Ольгерда зацікавився і звелів збудувати тут замок. Звідси й вийшов знаменитий Кам’янецький замок, що приваблює собою багатьох туристів!

Для юних журналістів поїздка пройшла з купою позитивних емоцій. На нас чекав візит до Кам’янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка , де проводився майстер-клас з тележурналістики; екскурсія до етнографічного музею старовинної української культури, досить цікава і глибока в плані історичних знань. Нам була представлена справжня трембіта, ми навіть почули її голос, що дуже вразило! Згідно розповіді, трембітування можна було почути досить часто: на весіллі, під час традиційних свят і навіть на похоронах. А ще трембітували парубки, висловлюючи свою любов до дівчини. Музей ознайомив нас із давніми приладами українців, наприклад, із жорнами для молоту зерна, тодішніми “джакузі”, солом’яними дитячими колисками. Велику увагу привертали й старовинні вишиванки, бо національний одяг мав і має велике значення для українців. Кожна вишиванка тут передає певні духовні емоції: орнамент у всіх різний, несе певні згадки минулого, тому що кожна вишиванка прожила своє життя. Розписані тарілі, глиняні кухлики, ткацькі верстати – усе це захоплює і ніби відносить у далеке минуле, адже витвори людських рук завжди ваблять…

Прогулянка знаним Старим містом нікого не залишить байдужим! Дороги, викладені бруківкою, нагадують часи князів і мужніх воїнів, і кажуть, що цими стежками ходили зловісні татари і вельможні пани. А ще захоплюють мініатюрні будиночки, прикрашені диво-розписом, ніби одягнені у вишиванки… Окрасою Старого міста є католицький костьол, який не можливо не побачити, тому що така архітектурна пам’ятка і справді потребує уваги! Постать Христа посередині великого двору символізує вічні релігійні цінності і велич людської подоби.

І, звичайно ж, старовинна фортеця – окраса міста. Вона поділяється на старий замок з мурами й баштами , і новий замок. Піднявшись на найвищу башту, так звану Папську, відчуваєш, як завмирає серденько! Звідси можна побачити славетний Кам’янець у найменших дрібницях.

Загальні враження неможливо й передати. Тому, якщо ви хочете більше дізнатись про українську культуру та історію народу, відвідайте мури Кам’янця-Подільського, бо тут знають і шанують старовину, а краса і милозвучність зачаровує на все життя! Після побаченого й справді можна починати писати власну книгу під ім’ям “Мої незабутні подорожі”.

Плекайте свою батьківщину, не забувайте її, вона створена для Вас! Не захоплюйтесь їздою в інші країни у пошуках красивого та привабливого. Почніть із свого найдорожчого місця на планеті – рідного міста!!!

Якщо вам сподобалась ця стаття і ви хочете, щоб саме її автор став переможцем у номінації “Народний журналіст” – залиште свій позитивний коментар під матеріалом і поділіться посиланням на цю статтю в соціальних мережах, аби і інші могли проголосувати! Інтернет-голосування триватиме до 15 лютого. Переможе та робота, яка отримає найбільше позитивних коментарів!

Читати роботи учасників і голосувати

До теми:

Як в Кам’янці-Подільському перехрестя “вишивали” [ФОТО+ВІДЕО]

Вступ-2016: як за 2 дні ви можете підготуватись до вступу на журналістику

Моє рідне місто – Кам’янець–Подільський

Джерело фото: http://studway.com.ua/yak-u-kamyanci-podilskomu-turistichn/
Валерія Касьяр, прес-клуб “Юний журналіст”, Хмельницький

переглядів: 826

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *