Чому соціальні мережі замінили живе спілкування?

15.02.2018

Ми живемо у час інтенсивного розвитку технологій. Завдяки сучасним гаджетам легко знаходимо інформацію, отримуємо чи надсилаємо повідомлення, телефонуємо і навіть маємо змогу бачити іншого через екран. Однак, на мою думку, ці можливості роблять нас лінивими, не дають насолодитися живим спілкуванням.
Дуже багато людей є інтернет-залежними. Іноді простежую це і за собою також. Більшу частину дня вони витрачають саме сидячи за своїми комп’ютерами та смартфонами. Але чому ж так відбувається? Напевно, все залежить від того, як людина ставиться до оточуючого середовища й свого життя загалом. Якщо вона має якісь захоплення, інтереси, цікавих друзів, то їй не хочеться проводити весь вільний час в Інтернеті. А ось якщо ми не задоволені своїм життям, тоді починаємо шукати підтримку й розуміння у соціальних мережах.

За собою я нерідко помічаю, що якщо декілька днів не зазираю на свою інтернет – сторінку або не перевіряю поштову скриньку, то відразу починаю нервувати, погано сплю й не знаю, що мені далі робити. Тож я, як і багато інших, відчуваю залежність від Інтернету. У кожного причини цієї залежності зовсім різні. Комусь бракує підтримки, уваги чи любові у реальному житті, хтось намагається всього-на-всього самоствердитися, надягаючи на себе маску, яка не є характерною для особистості, а хтось бажає просто знайти сенс свого життя на просторах Інтернету. Для декого віртуальне спілкування видається простішим, аніж реальне. У соціальних мережах немає ніяких обмежень:можна говорити будь з ким і на будь – яку тему, зробивши так, аби ніхто не здогадався, хто ти є насправді, та наважитися робити те, чого не зможеш у реальності.

За моїми спостереженнями, більшість людей, які надають перевагу віртуальному світу, не впевнені у собі. А гарні коментарі та численні “лайки” дають змогу відчувати себе привабливими та комусь потрібними. На перший погляд, вибір друзів у соцмережах набагато більший. Можна знайти однодумців, які тебе завжди вислухають та підтримають. Але чи можливо дізнатися про справжні почуття й емоції співбесідника, просто прочитавши його повідомлення? Гадаю, що ні.

Використання Інтернету має багато плюсів, проте й не менше мінусів. Соціальні мережі дають нам багато можливостей, та вони ніколи не зможуть замінити справжнє живе спілкування. Варто лише згадати теплу й душевну розмову з близькими, їхні обійми і ніжну посмішку, то відразу починаєш відчувати приємну, сповнену любові атмосферу.

З кожним роком все менше й менше дітей грається на вулиці, замінюючи це іграми на комп’ютері або телефоні. Раніше всі щодня спілкувалися і весело проводили час на дозвіллі. А що зараз? Більшість годинами сидять удома та майже через кожну хвилину перевіряють свої соціальні мережі, переписується з людьми, яких навіть ніколи не бачили, та викладають велику кількість фотографій, щоб отримати бажані “лайки”.

Тож чому люди проміняли реальне спілкування на віртуальне? Можливо, комусь зручніше всього лише надіслати СМС замість того, щоб навідати близьких, посидіти й пограти в ігри або подивитися фільми, піти на прогулянку з друзями. Хтось прагне отримати від віртуальних знайомих те, чого не може одержати від людей, які знаходяться поруч. Комусь важливо підвищити самооцінку за рахунок приємних коментарів у свою адресу. Причин, як ми бачимо, багато. Більшість навіть і не намагається їх усунути в реальному житті. Тому ми й не помічаємо проблем, які виникають навколо нас, “забиваємо” на навчання, роботу та навіть сім’ю, проводячи увесь день у віртуальному світі. Тож треба дуже обережно ставитися до Інтернету і не дати йому, так би мовити, захопити тебе у свій полон.

Для цього необхідно старатися частіше проводити час з друзями та рідними, а не замінювати ці зустрічі повідомленнями у соцмережах. Адже люди, які нам дорогі, потребують нашої уваги, а ми їхньої. Тож для когось на щастя, а для когось на жаль, Інтернет ніколи не зможе замінити тих почуттів та емоцій, які ми отримуємо під час живого спілкування. Отже, якщо ми хочемо відчувати підтримку, любов і повагу від близьких нам людей, то слід приділяти їм більше уваги в реальному, а не у віртуальному житті. 

До теми:

Соцмережі не замінять живого спілкування

Як сучасні технології впливають на здоров’я людини

Хто такі ШУЖики і що цікавого в Острозькій академії

Джерело фото: https://phoneinfo8.info/socialni-mereji-v-interneti/

Ангеліна БОДЯЛОВА, випускниця Школи універсального журналіста на базі НаУ “Острозька академія”, Чернігівська область

переглядів: 13 224

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *